Sveriges största vindkraftverk

Just nu uppförs Sveriges största vindkraftverk i Göteborgs hamninlopp. Vindkraftverket är designat för havsbaserade projekt och den första prototypen placeras nu i Göteborg.

Sveriges största vindkraft

Sveriges största vindkraftverk utanför Göteborg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är Göteborg Energi i samarbete med General Electric, SKFoch Chalmers som just nu skapar en test arena för havsbaserad vindkraftsteknik i Göteborg.

Det nya vindkraftverket är enormt med en navhöjd på 85 meter och en rotordiameter på 113 meter. När i drift kommer det att kunna leverera 15 miljoner kilowatttimmar per år motsvarande vad som behövs för att värma upp 3 000 villor (som förbrukar 5 000 kWh). Eller vad som behövs för att ladda och driva 7 500 elbilar i 1 000 mil. Vindkraftverket invigs vid en ceremoni den 27 januari.

Havsbaserade vindkraftverk kan byggas betydligt större än de som kan uppföras på land. På land begränsas bland annat bladens längd av möjligheterna att transportera dem till site. Vindkraftverk på land når idag en effekt om ca 2-3 MW. Havsbaserade vindkraftverk tillverkas och sammansätts ofta i närheten av hamnar och skeppas sedan direkt till plats för uppförande. Havsbaserade vindkraftverk är idag så stora som 6 MW. Denna GE turbin har en effekt på 4,1 MW.

Vi på wpd ser vi mycket positivt på att aktörer på den svenska marknaden engagerar sig för att driva teknikutvecklingen framåt.

Bilden är lånad från Göteborg Energi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *